Info

burada aklımı çelen şeyler var; eğitim, bilim, DGS ve mimarlık.

Ciao! Birkaç haftadır kafanın içinden sürekli tekrarladığın ve aslında vicdanını da rahatsız eden ama ertelemekten de vazgeçmediğin “Artık çalışmam gerek”  başlıklı manifestonu hayata geçirmeye sonunda karar verdin. Kaçacak ne yerin ne de zamanın kaldı yani diyorum ki yumurta dayanmış lan işte. Hah böyle zamanlar da sürekli tekrarlanmış hareketler vardır, bilirsin; mesela ders çalışacaksındır ama odanın dağınıklığı seni rahatsız eder ve önce temizlik filan yaparsın yani yine kaçabildiğin kadar kaçarsın ve sonunda o masaya oturursun. Açarsın kitabını, defterini konuya çalışacaksın ki eyvahlar olsun nasıl tatlı bir uykudur öyle. Esnemekten çenen filan ağrır, sanırsın kopacak ama bilirsin bu duyguyu, tanışıksındır daha önceden ve o yatağa girsen uyuyamazsın; Ders çalışırken gelen uyku nun dayanılmaz hafifliğidir bu. (Bazıları hiç de öyle değildir çatır çatır uyur)

Peki ama bu neden böyle?

Ders Çalışırken Gelen Uyku

Eminim bu konuda araştırmalarını yaptın ve çok klasik şeyleri duymayı da beklemiyorsun ama söyleyeyim; adamlar haklı beyler. Bu tip tepkilerinin elbette bir çok faktörü var;

  • Uyku düzensizliği, yetersiz ya da verimsiz uyku

  • Basit bir tabir ile ham olman. Tıpkı spor salonunun ilk günü gibi ya da 3 ayda bir yaptığın genel temizlik sonrası yaşadığın ağrılar hep hamlıktan, hiç ders çalışmamış hamlığı var üzerinde.

  • Yetersiz beslenme (her sabah 3 adet ceviz yememek, kan tahlili yapmamış olup B12 eksikliği gibi bazı vitamin yetersizliğinden bihaber olmak)

  • Eski sevgilinin yeni sevgilisi ile attığı profil fotoğrafı, intagramdaki bikinili güzellerin, abdominal yunan tanrısı gibi görünen abilerin; bak nasıl eğleniyoruz, hayatım süper alt yazılı fotoğrafları gibi hayattan bir şeyler kaçırdığın hissini veren etmenler,

  • Korku, kaygı ve mükemmelliyetçilik gibi psikolojik, karakteristik etmenler

  • Depresyon vb nedenler.

Ben bu başlıkta UYKU faktöründen bahsedeceğim ve bunu yaparken de bilimsel kanıtlar sunacağım.

Uyku Neden Önemli? Neden Uyuyoruz?

ders çalışırken gelen uyku

ders çalışırken gelen uyku

Yakın zamana kadar uykunun beyin için dinlenme amaçlı olduğu düşünülmüş ancak son nörolojik çalışmalara göre aslında durumun tam tersi olduğunu kanıtlamış ve hatta bazı evrelerinde gün içindeki durumunda daha fazla efor sarf ettiği bile görülmüş. Ayrıca beyindeki kimi genlerin sadece uyku sırasında aktifleşmesinden dolayı bazı bölgelerin yenilenmesi için uykuya ihtiyacı olduğu tespit edilmiş.

Ancak en önemli ve bizi ilgilendiren kısmı ise uyku sırasında beynin gün içinde alınan bilgileri süzgeçten geçirerek gerekli bilgileri uzun süreli hafızays atması, ayrıca yine aynı araştırmalara göre yeteri kadar uyumuş olan insanın, karşılaştığı problemleri çözmede daha etkin hale gelmeye başlaması yani yaratıcılığın da büyük bir oranda artmış olası. Yine yapılan deneyler de yeteri kadar uyumuş insan, gün içinde öğrendiği bilgileri geçmişteki bilgiler ile karşılaştırıp, gelecek hakkındaki doğru tahminlerde zorlanmaması. Standford Üniversitesinden Matthew Walker yaptığı bu araştırmayı ise bir deney ile kanıtlıyor.

Bu deney ve kanıtları bize gösteriyor ki son gece final ve vize sınavına kadar sabahlamak aslında tamamen faydasız ve yine DGS gibi sınavlara hazırlanan kurbanlar için son derece mühim bir konu. Eğer hatırlamak istiyorsanız en az 6-8 saat uyumanız şart.

Yetersiz uyku hem bilişsel işlevleri yavaşlattığı gibi hem de dikkati büyük oranda azaltmakta ayrıca obeziteye de kapı aralamakta. Sadece bunlarla da bitmiyor, yetersiz uyku hafızayı etkilediği gibi muhakeme yeteneğinizi azaltıp, düşünmeden hareket etmenize sebep oluyor. Sonuç olarak ders çalışmaya oturduğunuzda sizin esnemenize neden olan en önemli etkenlerden biri tam olarak bu; yetersiz uyku yahut verimsiz uyku. Tam da bu yüzden zaman yönetimi yaparken en az 6-8 saatini uykuya ayırmalısın.

Uykunun verimini arttırmak istiyorsan ise telefon ve tablet gibi ekranları yatağından uzak tutmalısın yani uyumadan evvel bi’ instagramdan iki manita beğeneyim yapmaman gerek ayrıca beyni uyarıp fayda sağlasa bile kafein içeren tüm ürünlerden saat 15.00 den sonra uzak durmalısın.

Sorun uykusuzluk ya da verimsiz bir uyku değil ise konu tekrar başa sarıyor. Şimdi ki yazacağım çözümler ise hiçbir bilimsel dayanağı olmayan tamamen kendi tecrübelerime dayanıyor.

  • Her gün mutlaka aynı saatler de uyumalı ve uyanmalısın. Bu saatlere alıştığında bünyen kendiliğinden uyarı vermeye başlayacaksın. Bunu şu an çalışan bireyler çok daha iyi anlamıştır. Ssen her sabah 7 de uyanmaya bi’ mecbur ol bakalım, kaç hafta öyle gece 4 de uyuyacaksın, görelim.

  • Ham olmak. Uzun bir süredir ders çalışmıyorsan o masaya oturduğunda esnersin arkadaşım. Bu, bu kadar basit. Eee ne yapacağız şimdi diyeceksin kapacaksın kupayı hemen ve su kaynatacaksın ama kahve içmen öyle hemen etki etmez zira kana yaklaşık 1 saatte filan anca karışıyor meret, bu nedenle hemen koşup kahve yapman gereksiz. Yapacağın şey basit ya gidip soğuk bir su ile güzelce yüzünü yıkayıp geleceksin ya da o uyku çok bastırsa da asla kalkmayacaksın. Bu hamlıktan dolayı diyeceksin ve devam edeceksin, birkaç güne atlatacaksın bu hamlığı ve şaşkın olacaksın.

  • Lambaya püf de ah deme oh de perdeyi kız.. Ne? Evet o perdeyi aç yahut o lambayı kuvvetlendir çünkü melatonin ışıksız ortamı sever ve uyku yapar.

  • Yatağa ya da üçlü koltuğuna uzanıp ders mi çalışır? Romantik komedi izlerken ayaklara oje sürmek değil bu arkadaşım, ders çalışıyorsun ders. Masan ve sandalyen olmalı. Biraz prensipli ol artık eski sevgili seçimlerinden hiç mi ders çıkarmadın prensipli olmak konusunda?

  • Ders çalışmaya başlamadan evvel aşırı yemeyin, açlık ve tokluk seviyenize bir puan vermek gerekirse 1 çok aç 5 çok tok dersek seviyeniz hep 3 olmalı. Yemekten sonra 30 dk yürüyüş çok faydalı olacaktır.

  • Oda çok sıcak olmamalı.

Tüm bu şartları sağlamış olmana rağmen yine de devam ediyorsa bu durum öncelik kan tahlili, sonrasında diğer psikolojik etkenler üzerine biraz kafa yor ve hayatını etkiliyorsa psikologdan randevu al, hemen!!

Beni ilk kez okuyorsan ve buraya kadar da üşenmeyip okumuş isen bunları okuman şart:
bâp I. DGS ye Nasıl Hazırlanmalı?

bâp II. DGS ye Hangi Kaynaklardan Çalışmalıyım?

bâp III. Soru Çözme Alışkanlığı ve Soru Nasıl Çözülür?

 

erkan özcan
bosna hersek/ ocak 2017

Yorumlar

3 Comments

Post a comment
  1. Zeythem #
    Eylül 13, 2017

    Ben Yen’i başlıycam fakat nasıl başlamam gerektiği hakkında bir fikrim yok şimdi okulumda başlayacak ve nasıl yapacağımı bilmiyorum acaba okulum bitikten sonraki sene mi şansımı denemeliyim

  2. MC.FTR #
    Şubat 5, 2017

    Açıklayıcı faydalı bir yazı gerçekten tebrik ve teşekkür ederim.
    Aklıma birkaç şey takıldı :
    Tek bir kitapta tüm sınavlarda sorulmuş matematik sorularını bulabilir miyim ?
    Dgs çıkmış sorular ales çıkmış sorular gibi tek tek mi almamı tavsiye edersiniz?
    Bu arada yazılarınızdan gördüğüm kadarıyla 2016 dgs baya değişikmiş 🙂
    DGS her sene değişen bir sınav daha önceki yıllardaki soruları beni dgs ile ilgili yanıltır gibi geliyor .2014ten beri sorular da yayınlanmadığı için asıl en önemli son 3 yıl ortada değil 🙂
    Sevgiler

    • serkeft #
      Mart 6, 2017

      matematiğin karakutusu kitabı var informal yayınlarının, ben de almayı düşünüyorum bi bak istersen. bir de tasarının sınavdan önce çözülmesi gereken 777 soru kitabı var bir de önerebileceğim, karekök rutin olmayan problemler ve yayın denizinin hız ve renk kitaplarını önerebilirim. çok faydasını göreceğine emin olabilirsin..

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.