Info

burada aklımı çelen şeyler var; eğitim, bilim, DGS ve mimarlık.

Olâ evribadi, dün gece bu soru bankası kaynaklarını paylaşacağıma dair bir söz vermiştim ancak hayat, ben planlar yaparken yaklaşan finallerdir biraz da ve bu nedenle geciktim, bağışlayın. Dgs ye hangi kaynaklardan çalışmalıyım sorunuzu yanıtlamadan evvel iki çift lafım var.

Kitapları tek tek yazmadan evvel, önceki yazdığım genel bilgilendirme yazısında bazı yorumlar ve mesajlara yönelik bir şeyler karalamak istiyorum. Bazı mesaj ve yorumlar da hep şöyle dediler “Türkiye Genel Denemelerine girmezsek kazanamayacağız yani öyle mi?” ya da “KA-ZA-NA-MAZ-SIN dan sonrasını okumadım” gibi gibi.. Bak güzel kardeşim, bak Bilal’e anlatır gibi anlatıyorum; sadece soru bankalarındaki soruları çözerek ya da çoooook soru çözerek kazanamazsın diyorum. Evet çözmelisin ama sana sınavı kazandıran bu değil diyorum, DENEMEdir diyorum.
Soru bankalarının 2 görevi vardır;
1- Pratiklik, konuyu kavrama yani pekiştirme
2- Denemelere hazırlama

Geçen yıl 20 net yapmış biri bütün yıl soru bankası çözsün, eline hiç deneme almasın ve sınava girsin garantisini veriyorum 25 netin üzerine çıkması büyük bir ihtimal. Çünkü deneme dediğin şey seni gerçek sınava hazırlarken, soru bankaları seni denemelere hazırlar. Bunu öyle kafadan sallamıyorum, dilersen aç derece yapmış son 5 yılın adamları neler söylüyor bi’ bak, sonra gel tekrar konuşalım. Geçen sene araştırdık da konuşuyoruz bunları.

Şimdi asıl konumuza geçelim. Burada şimdi yazacağım kaynaklar temeli çok kötü olan yani ben 3 net yapıyorum hangi kaynaktan başlayım diyenler için uygun değildir. Ortalama 15 ve üstü net yapanların çözmesi gereken testlerdir fakat bazı yayınlar seviye seviye ilerlediği için 10 net seviyesine gelindiğinde hemen alınması gereken kitaplar var. Kalite açısından 1(kolay) ile 5(çok zor) arasında değerlendirme yaptım. Son olarak ister önerdiğim kitapları alın ister kendi istediğiniz bir soru bankasını farketmez örnek sorularına bakmadan ya da sahafçıya gidip kitaba bir göz gezdirmeden asla almayın. Başlayalım:

DGS ye Hangi Kaynaklardan Çalışmalıyım?

KAF1-KAF2 (4-5)

Daha önceki yazımda internetten ders çalışmanız için öneride bulunduğum hocaların, bir de bu dersi takip ederken çıkardığı bir kitabı var; KAF serileri..  Bu kitapta en orijinal soruları bulabilirsiniz ve seviye seviye ilerlemekte ayrıca kitaptaki tüm soruları eğer dersi satın almış iseniz hepsini çözmekteler. Basit bir başlangıç ile başlayıp önce kendileri çözmekte daha sonra uygulama testi ile size çözdürmekteler. Uygulama testleri derste kendi çözdükleri sorulara çok yakın böylece amaçları size öğrettikleri şeyi kafalarınıza kazıtmaları. Ancak eğer dersi satın almamış iseniz ya da almayı düşünmediyseniz bile bu kitap olmazsa olmazlar arasında zira çok orijinal soruları bulundurur içinde ve hepsi günceldir. 1990 ÖSS-ÖSYS soruları yok yani içinde. Yeni nesil, düşündüren ve akıl yürütmenizi gerektiren sorular var. Mutlaka ama mutlaka sınavdan önce alınmalı ve çözülmeli çünkü her konu için bünyesinde en az 300 konu bulundurmakta.

GÜR YAYINLARI (4)

Konuyu eğer KAF ile çalıştıysanız KAF serisinden sonra ilk olarak çözmeniz gereken soru bankası işte bu. Neden? Çünkü KAF ile hemen hemen aynı mantık ile ilerlemekte. Öncelikle konu hakkında soru tiplerini veriyor ve daha sonra testlere geçiyor ilk iki test seviye olarak düşük ancak sonrası KAF ta bile olmayan soruları barındırmakta bazen. Bir de en son çözdüğünüz konu için çıkmış soruları vermekte. Son olarak belirtmemde fayda var araştırdığınızda da göreceksiniz ki bu yayının kitapları fasikül fasikül ilerlemekte yani Doğal Sayılar için ayrı bir kitabı, Sıralama ve basit eşitsizlik için ayrı bir kitabı şeklinde ve hepsi mutlaka konu sonrasında çözülmeli, özel sorular işaretlenip deftere yapıştırılmalı. Ek olarak Gür yayınlarının bir de rakibi olan ÇAP Yayınlarının her konu için fasikülleri var ancak ben açıkçası hiç çözmedim bi’ araştırın derim.

ÜÇ-DÖRT-BEŞ YAYINLARI YGS SORU BANKASI (4)

Bu kitap gerçekten harikülade bir kitaptır. Seviye seviye soruları bulunmakta ve çok zor seviyesinde gerçekten de aşırı zor sorular olmakta öyle ki hemen hemen hepsi mantık sorularına benzemekte bir de special kısmı var ki KAF serisinin derece soruları ile birebir. Tüm soruları düşündüren ve yeni nesil sorulardır Mutlaka çözülmesi gerekir, özellikle bazı problem soruları ile seni mantık sorularına hazırlayacağını düşünüyorum. Fakat bazı soruları aşırı kasıntılı olabiliyor ve ÖSYM nin asla sormayacağı zorlukta olabiliyor zira bazıları özel iq yarışmalarındaki sorulardan oluşuyor.

APOTEMİ PROBLEMLER (4-5)

Mantık soruları ve problemler için mutlaka alınmalı. Size problemlerin tüm temelini vermekte önce nasıl çözüleceğini açıklamakta daha sonra testlere geçmekte ve hemen hemen hepsi özgün ve orijinal sorulardan oluşmakta. Geçen yıl buna rakip olarak Sıradışı yayınlarının problemleri vardı ancak ben baktığımda Sıradışı yayınlarının kitapları buna göre daha basit kalmaktaydı eğer seviyeniz çok kötüyse –yani dürüst konuşalım problem soruları aslında tamamen Türkçeyi iyi anlamakla âlâkalıdır- yani Tükçe’niz kötü ise Sıradışı yayınlarının problemlerini de bi’ araştırın derim.

KAREKÖK YGS SORU BANKASI (3-4)

Pratiklik kazandırması ve bazı düşündüren soruları ile güzeldir. Özellikle hız kazanmak isteyenlerin mutlaka çözmesi gereken soruları barındırır. Buna ek olarak benzer yayınlar vardır. Mesela ESEN YGS MATEMATİK SORU BANKASI, FEM YGS SORU BANKASI, SINAV YAYINLARI AKORDİYON SERİSİ kaynakları hep orta düzey ya da orta düzeyin bir tık üstü soruları barındırır. Zaten bu ve benzeri yayınların özelliği aslında hız kazandırmaktır.

Buraya ilk kez geldiysen ve eğer daha önce okumadıysan bak beyim sana dgs hakkında iki çift lafım var şeklinde giriş yaptığım DGS ye Nasıl Hazırlanmalı başlığına bakmanı isterim. Korkma, sen bi’ yaklaş bakayım şöyle..

dgs ye hangi kaynaklardan çalışmalıyım

Birkaç güne soru nasıl çözülür başlıklı bir paylaşımda bulunacağım ve soru bankaları çözülür iken ya da çözüldükten sonra yapılan ölümcül hataları yazacağım. Çünkü soru bankalarındaki soruları çözerken ”soru çözme alışkanlığı” edinirsin ve bu alışkanlıklardan bazıları sınavı patlatır, tüm emeklerini boşa götürür. Müsterih olun en kısa sürede paylaşacağım. Esen kalın.

Soru Çözme Alışkanlığı ve Soru Nasıl Çözülür? başlıklı yazım yayınlanmıştır. Denemeden sonra en önemli konulardan biridir, mutlaka sonuna kadar okumalısın.

erkan özcan
konya’da bir yer/ ocak 2017

twitter | instagram

Yorumlar

12 Comments

Post a comment
  1. Sevgi #
    Eylül 30, 2020

    Dgs ye hazırlanıcam ama sayısal temelim yok nasıl nerden başlayacağımı bilmiyorum ne yapmam lazım

  2. Ömer #
    Haziran 14, 2019

    bence senin heykelini yapsak beton yetmez.büyük adamsın

  3. Hülya Çetin #
    Şubat 24, 2019

    bunlar mükemmel kaynaklar Erkan. Çok çok teşekkür ederim. Sanırım aşık oluyorum ya <3

  4. İsmail Emre #
    Kasım 30, 2018

    Acil TYT Matematik + Karekök Rutin Olmayan Problemleri bitirin sınava girin 50 üstü matematik kesin. Kolay gelsin.

  5. suz #
    Ekim 2, 2018

    benim matematikte hiç temelim yok sıfırım ne yapmalıyım hangi yayınlardan başlamalıyım

  6. can #
    Mayıs 30, 2018

    DGS hakkında internette çok bilgi yok ve paylaşımlarınızı oldukça faydalı buldum .Merak ettiğim şey ilk aylarda kaç net yapıyordunuz, Konya genelinde 3. olmuşsunuz DGS sayısal sonucunuz neydi ve kaç net yaptınız. Mimari dekoratif sanatlar okumuşsunuz galiba kaç dersiniz sayıldı, mimarlık okurken staj yaptınız mı yoksa muaf mı oldunuz? Aklımda deli sorular 🙂 yardımcı olursanız sevinirim

  7. leyla #
    Temmuz 5, 2017

    Yanlız önerdiğiniz yayınlar Dgs ağırlıklı Dgs de mantık yürütme ağırlıkta olduğu için önerdiğiniz kitaplar cebir ağırlıkta yani zannımca eksik olmuş sanki

  8. Mine #
    Mayıs 20, 2017

    Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Benim matematik temelim kötü değil yeni başladım 30 net çıkartıyorum onu 45-50 ye çekmem lazım. Ve daha çok deneme üzerinden çalışmak istiyorum. Deneme için hangi yayınları önerirsiniz ? Hangisi sınava daha yakın çünkü bazı denemeler in soru dağılımları bile dgs sınavıyla uyuşmuyor bu nedenle de tam olarak kendi durumumu göremiyorum.

  9. Enes #
    Nisan 26, 2017

    Hocam biz 3 netten yukarı çıkamayan fakirler ne yapacağız? Hangi kaynakları çözeceğiz? Neden adam yerine koymuyorsun ki şimdi

    • Mayıs 7, 2017

      Merhabalar Enes, öncelikle gecikmiş cevap için özür dilerim. Sorunuzun cevabına gelince asla sizi önemsememek gibi bir amacım olmadı yanlış anlaşılmış olmam normal belki kullandığım dilden dolayı böyle düşündünüz. Size yönelik bir şey yazmamış olmamın sebebi böyle bir tecrübem yok. Yani ben bu blogda yapmadığım şeyler üzerine hiçbir şey yazmadım ve bu konuda da ahkâm kesemem zira geleceğinizi etkileyecek şeyler burada yazılanlar. Benim temelim vardı bu nedenle temel nasıl geliştirilir tam olarak bilmiyorum ve hangi kaynaklar kullanılmalı inanın bilmiyorum.

  10. murat #
    Ocak 17, 2017

    Tesekkurler

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.